Ankara

Plaatsen > Ankara

Ankara  is de hoofdstad van Turkije, aan de Ankararivier, in Centraal-Anatolië. Het is de op één na grootste stad van het land. In 1997 had de stad 2,9 miljoen inwoners, in 2002 gegroeid naar 3,5 miljoen inwoners. De grootste stad van Turkije is Istanboel, dat in het westen van Turkije ligt. Ankara heeft een centralere ligging dan deze stad.

De stad, vroeger Ancyra geheten, zou volgens de sage door Midas in de 9de eeuw v.C. zijn gesticht en was in de Romeinse tijd een bloeiend centrum van handel en een knooppunt van wegen. In 621 werd de stad door de Arabieren ingenomen en in de 13de eeuw door de Seldjoeken. In 1919 verkoos Mustafa Kemal Ankara als zetel van zijn bewind; in 1923 werd het hoofdstad van de nieuwe republiek, waarna de stad weer snel tot bloei kwam. Tot 1930 heette Ankara Engürü (in Europa Angora genoemd).

De oude stad rond de dominante hooggelegen citadel uit de Byzantijnse tijd biedt nog een typisch Oosterse aanblik, met kleine winkeltjes, bazaars en historische gebouwen, waaronder de Arslanhane Camiimoskee uit 1290. Uit de Romeinse overheersingsperiode resteren nog de thermen (217 n.C.), de resten van de aan Augustus en Roma gewijde tempel (20 v.C.; thans ondergebracht in een kerk) waarbij in 1555 de beroemde inscriptie bekend als Monumentum Ancyranum werd teruggevonden. Voorts overheerst het mausoleum van Atatürk (1953), met daarin het Atatürkmuseum. Meer naar het zuiden, westen en oosten liggen de moderne wijken, met daarbij de armere sloppenwijken. Het zakelijk leven speelt zich af rond de Atatürkboulevard.

Ankara is het administratieve centrum van het land (zetel van regering en parlement) en tevens een belangrijk handelscentrum. De overwegend lichte industrie omvat productie van voedsel (wijnen, bier, suiker en zuivelproducten), bouwmaterialen, machines, tractoren en textiel. Ook op het gebied van onderwijs heeft Ankara een centrumfunctie: er zijn diverse musea (etnografisch museum, archeologisch museum, natuurkundig museum), bibliotheken, theaters, een opera en vier universiteiten (Hacattepe Universiteit [1206], Universiteit van Ankara [1946], de Technische Universiteit van het Midden-Oosten [1956] en de Gazi Universiteit [1982]). De stad ligt op een kruispunt van nationale en internationale (E 5, E 23) wegen en spoorlijnen, en heeft een internationale luchthaven (Esenboga).

Net buiten Ankara ligt Elmadag, een klein skigebied. Elmadag kent slechts een kort winterseizoen en de sneeuwkwaliteit is matig. Het wordt daarom hoofdzakelijk in de weekends bezocht. In de Turkse skigebieden worden de skiliften beheerd door de verschillende hotels, die in het algemeen niet met elkaar samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *