Bodrum

Plaatsen > Bodrum

Bodrum is een schilderachtige, kleine havenstad aan de Egeische Zee, gelegen in een baai met een grote jachthaven bewaakt door een middeleeuws kasteel. Dit witte stadje heeft als geen andere badplaats in Turkije haar eigen karakter weten te behouden en staat bekend om de gezelligheid in het centrum en de historische bezienswaardigheden in de omgeving.

Bodrum, de stad van de romantiek. Met haar imposante burcht (ooit gebouwd door de kruisvaarders), haar nostalgische haven en het oude centrum is Bodrum een stad om meteen verliefd op te worden. In het centrum vindt u een mooie wirwar aan steegjes met gezellige winkeltjes, maar ook volop mogelijkheden om flink te gaan stappen. Bodrum is met haar vele baaien, uitgestrekte stranden en een ruime keuze aan omliggende hotels, ook ideaal voor gezinsvakanties.

Bodrum, het St. Tropez van Turkije, is een zeer toeristische havenplaats. Het dagelijks leven speelt zich grotendeels af rond de grote jachthaven. Achter de haven ligt een levendige boulevard met veel terrasjes. Het centrum is erg druk, er zijn zeer veel uitgaansmogelijkheden en winkeltjes, voornamelijk juweliers, lederwarenzaken en souvenirwinkels. Buiten het centrum zijn de winkels wat meer op de plaatselijke bevolking gericht. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door het kasteel van St. Peter, gebouwd in de 15de eeuw. Tegenwoordig is Bodrum één van de meest schilderachtige vakantiebestemmingen in Turkije met een zeer gevarieerd uitgaansleven.

Bodrum, staat vooral bekend om de witte vissershuisjes met hun karakteristieke architectuur en het grote kasteel van St. Peter. Bodrum is ook het verzamelpunt van Turkse en internationale kunstenaars. Misschien is dit omdat hier in de oudheid Hallicarnassus lag, de geboorteplaats van Herodotus, de Vader van de geschiedenis.

Het strand bij Bodrum is klein en bezaaid met fijn grind en deels met keien, en voor de strandliefhebbers niet bijzonder. Er zijn echter goede stranden in de bij buurt bij o.a. Bardakçi, Gümbet, Bitez. Deze stranden zijn gemakkelijk per boot of Dolmus te bereiken.

Bodrum staat bekend om het meest uitbundige nachtleven van Turkije. Er zijn talloze uitgaansmogelijkheden, zoals ca. 50 bars en 4 discotheken waaronder één van de beroemdste openluchtdiscotheken van Europa: Halikarnas.
In het centrum bevinden zich ca. 100 eetgelegenheden, voornamelijk eenvoudige Turkse restaurants. Tevens zijn er enkele pizzeria’s, een Chinees restaurant en enkele fastfoodrestaurants. Voor de filmliefhebbers zijn er twee bioscopen.

Bodrum heeft diverse sportfaciliteiten. Bij diverse accommodaties zijn er tennisbanen en mogelijkheden tot windsurfen of zeilen. Tevens zijn er 8 duikscholen.
Verder zijn er mogelijkheden voor paardrijden, waterskiën, jetski, snorkelen, bananariding, waterfietsen en kanoën. Ook is er een fitnesscentrum en een bowlingcentrum

Gumbet
Gümbet is een levendige toeristenwijk van Bodrum en heeft zich uitgebreid tot een plaats op zich met een scala aan uitgaansgelegenheden, van bars tot discotheken, diverse restaurants, terrasjes en winkeltjes. Gumbet staat al jarenlang bekend om haar mooie zandstranden. De meeste hotels zijn dan ook in deze hotelwijk gesitueerd. In het knusse centrum vindt u diverse winkeltjes en restaurants. Ook zijn er diverse uitgaansmogelijkheden voor jong en oud! Tevens is het goed toeven voor de strandliefhebbers aan de goede stranden in de baai. Gümbet biedt u tal van watersportmogelijkheden. De laatste jaren zijn er in Gümbet diverse hotels en appartementencomplexen verrezen. Het centrum van Bodrum kunt u gemakkelijk en per dolmus bereiken (ca. 8 km).

Bezienswaardigheden

Het Kruisvaarderkasteel
Dit kasteel is gebouwd in 1402 en diende om de haven van Bodrum te beschermen. Het kasteel is geopend (behalve op maandag) van 09.00 tot 19.00 uur en de toegang is gratis.

Museum voor Onderwaterarcheologie
Dit museum bevindt zich in het kruisvaarderkasteel. Het laat de technieken zien die gebruikt werden om ‘s werelds oudste scheepswrak te onderzoeken.

Mausoleum
Dit is het graf van Koning Mausolus. Dit graf was zó mooi, dat het één van de zeven wereldwonderen uit de Oudheid was. Vroeger was dit gebouw 55 meter hoog, nu zijn er alleen nog de fundamenten en wat beeldhouwwerk zichtbaar.

Excursies vanuit Bodrum:

  • Bezoek aan markt in Milas
  • Turkse avond
  • Boottocht
  • Ephesus/Huisje Moeder Maria
  • Pamukkale
  • Selçuk
  • Duikcursus
  • Jeepsafari

Transfertijd van Bodrum Airport naar het centrum ca. 40 min.