Dalyan

Plaatsen > Dalyan

Het dorpje Dalyan ligt op 30 minuten rijden van de luchthaven van Dalaman. Dalyan is wereldwijd bekend omwille van de zeldzame reuzenzeeschildpadden, de Caretta Caretta. Deze schildpadden, het symbool van de Egeïsche kust, wegen tot 100 kg en komen sinds eeuwen tussen mei en augustus naar het strand van Iztuzu om hun eieren te leggen. Slechts enkelen slagen erin de zee te bereiken.

In Dalyan bevindt zich ook de indrukwekkende site Caunos, vroegere Lycische stad, waarvan het Amfitheater, de muren, de acropolis en vooral de rotsgraven resten. Een boottocht in de Dalyan (Turks voor “Delta”) geeft u de gelegenheid om deze graven, hoog in de rotsen, te bewonderen. Ook kunt u hier een modderbad nemen of een sportieve kanotocht maken.

In de gezellige restaurants in de haven van Dalyan kunt u genieten van de beste visgerechten.

Dit voormalige vissersdorpje is pas de laatste jaren bekend geworden. Dalyan kwam in het nieuws toen bleek dat de caretta-schildpadden, die hier hun broedplaatsen hebben, met uitsterven bedreigd worden.

Vanwege de schitterende ligging tegenover de antieke stad Caunos

Het centrum ligt gecentreerd rond de moskee. In het hoogseizoen is het levendig door de vele dagjesmensen. Er zijn ongeveer 80 winkeltjes, variërend van kaartenwinkel tot juwelier. In de circa 35 restaurantjes in het centrum en langs het water worden voornamelijk Turkse gerechten geserveerd. Van de 25 barretjes hebben velen een terras. Door het flink toegenomen toerisme in de afgelopen jaren, is het aantal hotels en appartementen ook hard gestegen. Een aantal hotels is vrij luxe uitgerust met zwembad en airco, terwijl er ook nog kleine pensionnetjes zijn zonder enige vorm van luxe.

Dalyan is een schilderachtig klein plaatsje, gelegen aan een rivier die het uitgestrekte Köycegiz meer en de Middellandse Zee met elkaar verbinden. Dalyan is omgeven door met pijnbomen bedekte bergen en katoenvelden en is nog een onaangetast stukje natuur. De rivier met volop riet langs de kant meandert door het landschap. Het waterlandschap doet denken aan onze Biesbosch. U kunt dit mooie natuurreservaat verkennen per boot. 

Het strand van Dalyan, Iztuzu beach of Turtle beach, ligt op 12 kilometer ten zuiden van Dalyan. Het strand is te bereiken met de Dolmus, ca. 20 minuten, of met de boot. Een tochtje met de boot duurt ca. drie kwartier, en de toch voert door de rivierdelta bij Dalyan, langs de Lycische Koningsgraven van Caunos uit de 4e eeuw. 

Het strand is ca. 7 km. lang, met hier en daar wat grind of schelpengruis. Er zijn mogelijkheden tot het huren van ligbedden met parasol. Verder zijn er enkele kleedcabines, toiletten en een simpele snackbar. Omdat dit strand het broedgebied voor schildpadden is, is het strand alleen toegankelijk van 08.00 tot 17.00 uur en watersporten zijn hier verboden.

In het centrum van Dalyan zijn ca. 25 barretjes, variërend van authentieke Turkse koffiehuizen tot een internetcafé, en van bluesbar tot discobar. Tevens is er een kleine discotheek. Langs de rivier en in het centrum zijn ca. 35 vaak eenvoudige Turkse restaurantjes gevestigd.

Dalyan heeft een beperkt aantal sportfaciliteiten. Bij de hotels Antil en Holiday Calbis kan tennis gespeeld worden. Zeilen kan bij hotel Prince of Caunos. Verder zijn er twee duikscholen. Op diverse plaatsen worden er roeiboten, motorboten of kano’s verhuurd.

Microlight flight
Nieuw in Dalyan is de mogelijkheid tot het maken van een ‘microlight flight’. U vliegt met een heel klein vliegtuigje boven Dalyan en u heeft zo op een schitterende manier uitzicht over o.a. Caunos, de rotsgraven, het strand, de rivier-delta en het Koycegiz-meer.

Heetwaterbronnen en modderbaden
Vanuit Dalyan vertrekken er regelmatig boten naar de heetwaterbronnen of de modderbaden. De heetwaterbronnen waren in de tijd van de Romeinen al bekend om hun heilzame krachten. Het water borrelt uit de grond en heeft een temperatuur van 40°C. Vanwege de vele mineralen in dit water, is deze bron zeer geschikt voor mensen met spieraandoeningen.
Voor wie er tien jaar jonger uit wil zien, zijn er de modderbaden. Smeer uzelf helemaal in met de modder, en als de modder gedroogd is, neemt u een koude douche. Hierna nog een kwartier in het warm-waterbad, en u voelt zich als herboren!

Excursies vanuit Dalyan
• Fethiye/ Oludeniz/ Kayakoy
• Pamukkale/ Efese
• Modderbaden
• Rafting
• Jeepsafari
• Boottocht

Transfertijd Dalaman Airport naar Dalyan ca. 30 min.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *