Dogubeyazit

Plaatsen > Dogubeyazit

Dogubeyazit ligt in het oudtestamentische landschap van de berg Ararat. Dogubeyazit is nog maar zeventig jaar oud. Het werd uit de grond gestampt nadat het even verderop gelegen oorspronkelijke bergdorp Beyazit werd verwoest tijdens de Koerdische opstand van 1928-’30. Nog altijd ligt Dogubeyazit in het centrum van de Koerden in Turkije. Hier in de buurt had PKK-leider Öcalan zijn eerste samenkomst met dorpelingen.

Dogubeyazit ligt dichtbij de grens met Iran. Dat is de reden dat er in de bazaar veel goedkope smokkelwaar te vinden is, van Koreaanse elektronica tot sieraden. De levendige handel en de talloze mannen en vrouwen in islamitische, Koerdische en moderne westerse kledij dragen bij aan het exotische straatbeeld.

Spectaculair is het op 2100 meter hoogte gelegen paleis van Ishak Pasha. Het werd gebouwd in de 17de eeuw door een dynastie van plaatselijke krijgsheren en lijkt wat de uitbundige decoraties betreft op de keizerlijke paleizen van Istanbul en Isfahan. Toeristen hebben een schitterend uitzicht op de bergen en de aan hun voeten liggende vallei.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *