Dydima

Plaatsen > Dydima

De Tempel van Apollo domineren het kleine plaatsje Dydima, met massieve pilaren die hoog de lucht in steken. Het antieke Dydima is nooit een stad geweest maar een heilige plek, waar de god Apollo werd geëerd. Alleen priesters mochten deze heilige plek betreden, om het orakel te kunnen raadplegen.

Al rond de 10e eeuw voor Christus kwamen priesteressen vanuit Delphi op bedevaart naar deze plek om vervolgens drie dagen lang te vasten. Na het inhaleren van geestverruimende stoffen, gingen ze hallucineren. Hun geraaskal werd vervolgens door de priesters van Dydima vertaald in voorspellingen.

De Tempel van Apollo dateert uit een latere periode, nml. uit 300 voor Christus. De bouw ervan duurde circa 500 jaar en de tempel kreeg in totaal 120 pilaren.

Nadat het Christendom zijn intrede ook in Dydima deed, werd dit ‘heidense’ vertoon direct aangetast door de plaatsing van een kapel op deze heilige plek. Vandaag de dag wordt deze Christelijke kapel bewonderd door de vele bezoekers door de grootte ervan.

Langs de eens heilige weg die naar de tempel leidde, stonden diverse beelden. Deze zijn nu in het Britisch Museum in London te bezichtigen.
Een herkenbaar punt van Dydima is het stenen hoofd van Medusa. Vlakbij zijn tevens resten van Romeinse en Griekse huizen en een stadium te bezichtigen.