Efeze

Plaatsen > Efeze

Een stad waarvan de wortelen tot diep in tijd teruggaan, 6000 jaar voor Christus welteverstaan.

Door de eeuwen heen hebben hier verschillende volken geleefd en geheerst. In feite was Efes een stad met een grote rijkdom; een hoog ontwikkelde cultuur, compleet met sociale inrichtingen en een eigen haven. De stad beleefde zijn bloeitijd in 600 jaar voor Christus met de beroemde dichters Kallinos en Hipponaks, en de wetenschapper Herakletios. Vandaag de dag is Efes verbonden aan het stadje Selcuk met 30.000 inwoners.

De Efeziërs menen dat de stad gesticht is door de Amazonenkoninging Ephos, vandaar de naam Efes. Volgens de mythologie is de stad gesticht door Androklos, de zoon van koning Kadros. Echter door archeologische opgravingen en de daarmee gevonden voorwerpen wordt duidelijk dat beide legenden niet in overeenstemming zijn met de datering van die voorwerpen. Experts menen dat de vondsten terug te voeren zijn tot 1500 voor Christus. Deze vondsten zijn te bezichtigen in de museum van Efes.

Jaarlijks worden de talrijke bezienswaardigheden door miljoenen toeristen bezocht.

Efes is niet alleen bekend om zijn culturele rijkdom maar ook door de religieuze betekenis voor het Christendom en de Islam. In Efes bevindt zich namelijk het huis van de heilige maagd Maria, haar laatste verblijfsplaats. Maria vluchtte namelijk samen met evangelist Johannes vanuit Jeruzalem naar Efes. Zij heeft hier tot haar laatste levensdagen geleefd. De Paus verklaarde het huis van Maria in 1961 tot pelgrimsoord. In de jaren daarna maakten verschillende pausen een pelgrimstocht naar het heilige oord. Het is ook een bedevaartplaats voor moslims, zij zien Maria als de moeder van de profeet Isa (Jezus).

Echter de grootste trekpleister van Efes is de Artemis tempel die ter ere van de godin Artemis gebouwd is. De tempel is door de eeuwen heen verscheidene malen opgebouwd en dan weer verwoest. Van de tempel is er tegenwoordig nog maar één zuil over. De Christenen werden vroeger onderdrukt in Efes omdat er de Artemis cultus overheerste. De cultus tolereerde geen andere religiën. Nadat de Christenen een meerderheid kregen hebben zij de tempel compleet afgebroken. De tempel is één van de zeven wereldwonderen.

De stad is daarnaast vooral bekend om het museum en de hol van de zeven slapers.