Heracleia

Plaatsen > Heracleia

Gelegen aan het mooie Bafa Gölü (Bafa meer) liggen de resten van Heracleia. Resten zijn hier gevonden die aanduiden dat deze plek al sinds de 6e eeuw voor Christus bewoond wordt. Oorspronkelijk werd deze plek Latmus genoemd, naar de berg Latmus waar de stad op werd gebouwd.

Koning Mausolus veroverde de stad in de 4e eeuw voor Christus en veranderde de naam in Heracleia. Hij verstevigde de fundamenten van de stad met 3 meter dikke stadsmuren, waarop diverse torens werden gebouwd. Vanuit Heracleia werd het grondgebied van koning Mausolus verdedigt tegen aanvallen van buitenaf.

Volgens de Griekse mythologie woonde een knappe schaapsherder Endymion in Heracleia. De oppergod Zeus gaf hem eeuwige jeugd en slaap. De godin van de maan, Selena, werd verliefd op hem toen ze hem zag slapen. Ze baarde maar liefst 50 dochters van hem.
De Tempel van Endymion is nog steeds te zien aan de zuidzijde van de stad.

Het straatpatroon van Koning Mausolus is nog herkenbaar in de resten van de stad. Een gedeelte van de resten ligt onder water, door het gestegen waterpeil van het Bafa meer. Resten die nog boven water liggen zijn de oude marktplaats (agora), de tempel van Athena uit de 3e eeuw voor Christus, het amfitheater, de Romeinse baden en het gymnasium.

Zoals gezegd liggen de antieke resten van Heracleia aan het mooie Bafa meer. Het meer is een vogelreservaat, waar in de winter de meeste van de in totaal 208 vogelsoorten die hier voorkomen overwinteren.