Kayaköy

Plaatsen > Kayaköy

Het dorp Kaya (of in het Turks: Kayaköy) werd al honderden jaren, sinds de 15e eeuw, bewoond door mensen van Griekse oorsprong. De circa 3.000 huizen, 10 kleine kloosters, 2 kerken, een school en drie apotheken besloegen het belangrijkste deel van het dorp.

Op 30 januari 1923 bereikten de Grieken en de Turken een overeenkomst, waarin stond dat de Grieken die in Turkije leefden terug zouden gaan naar Griekenland en de in Griekenland woonachtige Turken, terug zouden gaan naar Turkije.

De Grieken uit Kayaköy gingen terug naar hun land, maar een groot deel van de Turken in Griekenland niet, omdat de Griekse regering geen geld wilde geven voor de bezittingen, zoals huizen en landgoederen, die de Turken noodgedwongen achter moesten laten. De leegstaande huizen in Kayaköy bleven onbewoond, doordat de Turken weigerden terug te gaan.

In 1957 werd de regio rondom Fethiye zwaar getroffen door een aardbeving. Vele gebouwen werden verwoest, waaronder de gebouwen in Kayaköy. De Turken uit de omgeving gebruikten materialen van de lege huizen uit Kayaköy voor de opbouw van hun eigen huizen.
Dit alles geeft het huidige Kayaköy het aanblik van een totaal verlaten spookstad.