Konya

Plaatsen > Konya

Konya is een stad in het zuidwestelijke deel van midden Turkije. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Konya. De stad ligt ongeveer 250 kilometer van de Middellandse Zee af, op ongeveer 1000 meter boven het zeeniveau. De agglomeratie, bestaat uit de districten Karatay, Meram en Selçuklu en telde in 2000 830.796 inwoners waarvan 742.690 in de stad zelf.

De naam van Konya in het Romeinse Rijk was Iconium. De stad was al vele duizenden jaren eerder bewoond. Niet ver van Konya zijn er nog overblijfselen van Hittitische artefakten, zoals reliëfs.

Na de vernietigende nederlaag die de Byzantijnen leden bij Manzikert (Turks: Malazgirt) vestigden Seltsjoekse Turken het sultanaat Rum (het Romeinse sultanaat) met Konya als hoofdstad. De stad ontwikkelde zich daarna als een belangrijk Islamitisch centrum, met name voor de soefi beweging.

Konya is van oudsher een religieus centrum en bedevaartsoord. Die status heeft het vooral te danken aan de kleine maar erg fraaie moskee waar Celaleddin Rumi (1207-1273) begraven ligt, die een van de grote mystici uit de Islam was en oprichter van de Mevlanasekte, beter bekend als de “dansende Derwisjen” die lange tijd achtereen in dezelfde richting blijven draaien. Het Mevlana museum is aan deze derwisjen gewijd. Tijdens het Ottomaanse Rijk dansten hier al derwisjen. Dit museum, een soort klooster, is genoemd naar de mystieke filosoof en dichter Mevlana Jalal ad-Din Rumi, de stichter van de orde van de dansende derwisjen. Zijn graftombe is hier ook aanwezig. Om deze reden wordt de stad ook als een heilige plaats beschouwd, en is het een soort bedevaartsplaats.

Verder zijn er nog enkele opvallende kleine moskeeën te bezichtigen zoals de Selimiye Camii, de Aziziye Camii, de Serafeddin Camii, de Alaadin Camii en de ruime, moderne Haciveyiszade Cazmii buiten het centrum. Het is een – vergeleken met de andere Turkse metropolen – rustige stad met een prachtig parkje (Alaadin Park) in het centrum, waaromheen het verkeer raast langs een van de boulevards die van dit centrale punt vertrekken. Bovenop de heuvel midden in het parkje is het aangenaam toeven op het terras van een theehuisje met een glaasje zoete Turkse thee.

Verder is Konya een universiteitsstad, en staan er in de stad zelf en in de regio ervan tevens een aantal belangrijke moskeeën.