Kuzkaya

Plaatsen > Kuzkaya

Bij het dorpje Kuzkaya op een afstand van 12 km van Alanya ligt De Dim grot in de Dim vallei.

De grot van Dim is vanwege zijn ligging vlakbij Alanya en zijn unieke karakteristiek, een ideale locatie om voor het toerisme te worden geopend wat dan ook gebeurt is in 1998. Ook is het een ideaal toevluchtsoord voor toeristen die de overvloedige hitte van Alanya willen ontvluchten. Verder is het één van de meest belangrijke grotten in Turkije voor diegene die wetenschappelijk onderzoek willen plegen als voor diegenen die grotten als hobby hebben. Turkije bezit wat betreft grotten en ondergrondse stromen de meeste van alle landen. Er zouden ± 40.000 grotten zijn.

De Dim grot bestaat uit 2 delen; rechts een van ± 50 meter diep en links is deze ± 310 meter diep en bestaat uit 4 galerijen.

In de 1ste galerij kan men in het gesteente, de opbouw van de aarde in de verschillende lagen zien. Via een nieuwe passage komt men in de 2de galerij waar stalactieten en stalagmieten te zien zijn. Weer via een nieuwe doorgang komt men in de 3de galerij ook hier zijn stalactieten en stalagmieten te zien, een menselijke schedel, onderkin en andere botten zijn ook in deze galerij gevonden. De 4de galerij kan alleen met behulp van een ladder worden bereikt. Hier zijn de resten van kinderen en volwassenen gevonden, de botten kleven aan het gesteente door het koolzuurhoudend water.