Lara

Plaatsen > Lara

Lara is een district van Antalya, een van de belangrijkste steden van Turkije. Antalya trekt jaarlijks vele bezoekers met haar indrukwekkende boulevards omringd door palmbomen, typisch Turkse bazaars, een oud centrum met traditionele huisjes en smalle steegjes en een van de mooiste zeehavens van Turkije.

Geschiedenis
Lara is echter hard op weg om een begrip op zichzelf te worden binnen het all-inclusive toerisme. De naam Lara komt uit het Luwisch, wat de Anatolische achtergrond van de kustplaats verraadt, en betekent simpelweg zand. Lara deelt de rijke geschiedenis van Antalya en is door de eeuwen heen in handen geweest van o.a. de Romeinen, Osmanen en zelfs de Italianen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de opkomst van het toerisme in de jaren 80, is Antalya uitgegroeid tot een favoriet onder toeristen die een vakantie in Turkije boeken. Lara heeft op dit succes mee kunnen liften en is inmiddels gedoopt tot “Het Las Vegas van Turkije”.

Het Las Vegas van Turkije
De kustplaats heeft deze naam vooral te danken aan de indrukwekkende thematische hotels die langs de kust van Lara zijn gevestigd, waarvan een aantal inderdaad niet onderdoen voor de bekende casino’s en hotels van de echte Las Vegas strip. Zo zijn er vele replica’s te vinden van internationaal bekende bouwwerken, zoals een architectonische kopie van het Topkapi paleis, het vroegere paleis van de Osmaanse Sultan in Istanbul. Dat ook onze verre oosterburen Lara hebben ontdekt, blijkt uit het imposante Kremlin paleis hotel, dat op het immense zwembad na lijkt op een exacte kopie. Koning van de kopieën is overigens het Titanic Beach hotel, dat thematisch in de vorm van de bekendste Ocean liner ter wereld is gebouwd. In plaats van een ijsberg, kijkt u bij de Turkse variant uit op een privé strand.

Het langste strand van Turkije
Naast de imposante hotels staat Lara bekend om het langste strand van Turkije, met goudkleurig zand en kalme golven, afkomstig van de Middellandse Zee.  Vooral liefhebbers van zon en strand kunnen in Lara ruim aan hun trekken komen, met temperaturen tussen de 30 en 35 graden. Ook is het mogelijk om vanuit Lara een boottocht te maken over de azuurblauwe zee, met uitzicht op het berglandschap, en de mogelijkheid tot een verfrissende duik.

Bezienswaardigheden
Mocht u tijdens uw vakantie in Lara het zonnebaden even zat zijn, dan is het zeker de moeite waard om de bus naar het centrum van Antalya te nemen voor wat meer authentieke Turkse cultuur en een bruisend nachtleven. Winkelen in Antalya kan een interessante ervaring zijn, en tevens een goed moment om uw onderhandel skills op de proef te stellen. De winkels van Antalya staan bekend om het uitstekende aardewerk, alsmede basis leer- en katoen producten. Voor een duurdere aanschaf kunt u terecht bij een van de vele juweliers in de stad.

Ook is het mogelijk om een tour van een halve of hele dag langs de voornaamste monumenten en plaatsen van Antalya te nemen. Aanrader is een bezoek aan de Kalekapisi toren, die gevonden kan worden bij de oude muren van het stadscentrum. Ook de Hadrian poort, een bekend monument dat in 130 na Christus werd gebouwd ter ere van een bezoek van de Romeinse keizer, is een indrukwekkend stukje gepreserveerde geschiedenis. Achter deze poort ligt overigens het oude centrum van Antalya, waar verschillende historische moskeeën en stadsparken zijn te vinden.