Pamukkale

Plaatsen > Pamukkale

Pamukkale, ook wel ‘Het Katoenen Kasteel’ genoemd, is een wonderlijk natuurverschijnsel. Kalkhoudende warmwaterbronnen borrelen hier al eeuwen uit de grond. Hierdoor zijn er gigantische kalkterrassen gevormd. Dit unieke landschap dankt zijn ontstaan aan het 35 ° Celsius warme water van de onder hoge druk staande bronnen. Als gevolg van het verschil in temperatuur en druk geeft het water kalk af. De terrassen zijn vermoedelijk ontstaan in de tijd dat de helling diende als steengroeve voor de bouw van het erboven gelegen antieke Hierapolis. Aan de terrasranden vormden zich kalklagen die steeds verder aangroeiden, waardoor langzaan kleine bekkens ontstonden.

Hier lag in de oudheid de stad Hierapolis. De antieke thermale baden die hier lagen zijn gerestaureerd en behoren nu tot het archeologisch museum.

Wanneer je Pammukale gaat bezoeken, neem in ieder geval even een paar sokken mee, je mag daar niet op schoenen lopen ivm beschadigingen. Natuurlijk ook je zwemkleding bij de hand, want je mag in het binnenbad zwemmen.