Trabzon

Plaatsen > Trabzon

Trabzon (vroeger bekend als Trebizonde) is een stad aan de noordoostkust van Turkije. Het is tevens het hoofdstaddistrict van de gelijknamige provincie Trabzon. 

Trabzon ligt in een vruchtbare kuststreek aan de Zwarte Zee met een gematigd Middellandse Zeeklimaat. De streek is gescheiden van het binnenland van Anatolië door hoge en weinig toegankelijke bergen en grenst in het noordoosten aan Georgië. Er is een prachtig klooster (Sumela) in deze bergen.

In April van het rampjaar 1204 veroverden Alexius en David Comnenus, kleinzonen van Andronicus I met hulp van koningin Thamar van Georgië aan wines hof zij in ballingschap waren, deze kuststreek. Zij stichtten zo het Keizerrijk van Trebizonde dat nog tot 1461 door de Comneni geregeerd zou worden. In de tijd van het Latijnse Keizerrijk probeerde Trebizonde zich op te werpen als de enig ware vertegenwoordigers van de Byzantijnse keizerlijke waardigheid, maar zij werden daarin door de keizer van Nicea Theodorus Lascaris gestopt. 

Later namen de Turken Sinope in en scheidden de Griekse staten zo van elkaar. Trebizonde zou daarna geen rol meer spelen in de politiek van de hoofdstad.