Uzuncaburç

Plaatsen > Uzuncaburç

Uzuncaburç is de naam van het Turkse dorp gelegen tussen de ruines van de historische stad Diocaesarea. Diocaesaria was eens het cult centrum van de stad Olba (4 km naar het oosten). De naam Diocaesaria kan terug gevonden worden op de stadspoort.

Olba en het cult centrum zijn tijdens Hellenistische tijden herrezen. Tijdens de Romeinse heerschappij echter ontwikkelde het cultcentrum zich enorm en kreeg een veel belangrijkere positie en werd uiteindelijk een separate vestiging van Olba en kreeg de naam Diocaesarea.

Nu was het niet alleen meer een cult centrum, maar groeide het uit tot een echte stad met civiele voorzieningen.

Theaters, aquaducten, badhuizen, fonteinen en een parade poort verrezen in de nu ook geciviliseerde stad.

De kunst van de architectuur uit de geschiedenis is in menig ruïne in Diocaesarea terug te vinden. Voor decoratie werden vaak ideeën opgedaan uit de omgevende flora.

Dat dit ook het geval is in Uzuncaburç ziet u bijvoorbeeld aan de pilaren van de parade poort. De kapitels van de lijmstenen pilaren zijn hier versierd met de bladeren van de acanthus.

Acanthus groeit in overvloed in de directe omgeving. De dorpsbewoners van Uzuncaburç brouwen er zelfs hun eigen koffie van en waarvan u natuurlijk ook een kopje kunt proeven.

De Zeus Tempel is een van de indrukwekkendste ruines in Uzuncaburç. Volgens een van de inscripties is het in opdracht van Selkos I Nikator (een generaal van Alexander de Grote) gebouwd. De tempel van Zeus Olbios is tevens de oudste peripterale tempel in klein Azie, met pilaren in de vroeg Corinthische stijl. Dat betekent dat ze gegroefde pilaren hebben en versierde kapitelen.