Auto

Thema’s > Auto

Reizen met de eigen auto naar en in Turkije? Op deze pagina vindt u tips. Uiteraard kunt u ook een auto huren in Turkije.

De snelheidslimieten worden vaak gecontroleerd, over het algemeen geldt: in de steden max. 50 km/uur, wegen buiten de bebouwde kom 90 km/uur. Snelwegen 110 km/uur. Reken erop dat er op snelwegen veel snelheidscontroles zijn, wees op je hoede en houd je aan de snelheid.

Het dragen van een veiligheidsgordel is, net als in Nederland verplicht en ook moet je beschikken over een geldig rijbewijs of internationaal rijbewijs.

Rijden is een ware onderneming in Turkije. De chauffeurs zijn er, volgens onze begrippen, onvoorzichtig. In Istanbul rijdt men bumper aan bumper. Als in Turkije de schemer invalt, wordt het op de weg nog een stuk gevaarlijker. Karretjes, voortgetrokken door ezels en paarden, fietsers zonder licht, maar ook auto’s rijden regelmatig zonder licht; het is en blijft oppassen geblazen. 

De belangrijke verkeerswegen verkeren in een goede staat. De Turkse wegen zijn beter dan de soms (roekeloze) chauffeurs.

Benzinestations zijn 24 uur per dag geopend.

Alcoholgebruik in het Turks verkeer streng verboden. Het maximale alcoholpromillage is 0,0%! 

Als je betrokken raakt bij een ongeval, moet je altijd de politie waarschuwen. De wet vereist dat er een rapport wordt opgemaakt, ook als er alleen maar blikschade is. Indien er sprake is van letselschade, houd er dan rekening mee dat u enkele dagen in de gevangenis mag doorbrengen totdat vast is komen te staan wie de schuldige is.

Vertrouw niet op verkeersborden, ze zijn vaak verdwenen.