Openbaar vervoer

Thema’s > Openbaar vervoer

In Turkije kan je makkelijk met een dolmus van de ene plaats naar de andere of binnen een plaats van de ene naar de andere kant. Dit is erg goedkoop, de prijs hangt in de dolmus zelf. Je pakt het geld, tikt de gene die voor je zit op de schouder en geeft hem het geld; hij geeft het zo ook weer door tot het bij de chauffeur terecht komt. Zo komt ook je wisselgeld terug. 
Betaal niet te groot, want dan kan de chauffeur het niet terug geven. 

Dolmus betekent letterlijk volle bus. 
Dit omdat de dolmus maar plek heeft voor een beperkt aantal mensen, maar bijna altijd meer mensen binnen laat; in het kleine gangetje kunnen altijd nog mensen staan. De dolmus heeft weinig stopplaatsen, als je tussendoor wilt stoppen, moet je ‘stop’ roepen en de chauffeur stopt. 

Als je langs de kant van de weg staat, moet je je hand op steken en de bus stopt. Niet zwaaien, want dan zwaait de chauffeur vriendelijk terug. 

Verder is het mogelijk je te verplaatsen met een taxi. Deze zijn niet erg duur, maar een stuk duurder dan de dolmus. De taxi’s rijden de hele dag en nacht. De dolmussen tot ongeveer 01.00 uur ‘s nachts. Hier kunt u uw taxi reserveren bijvoorbeeld vanaf het vliegveld.

De goedkoopste manier om je over langere afstanden te verplaatsen is met de lijndienstbus. Tussen de grote steden is het ideaal om met de bus te reizen. Hiervoor heb je Otogars (Bus stations) waar het wel een klein levendig dorp lijkt. Met alle drukte en mensen is het een gezellige plek waar je kunt eten drinken en op je bus wachten.  Tickets zijn te koop bij een van de vele geprivatiseerde busmaatschappijen, die elk een kantoortje hebben in het busstation (= Otogar of Terminali garaj). Vergelijk de prijzen en de vertrektijden. De bussen vertrekken vrijwel altijd op tijd en per uur wordt zo’n 50 km afgelegd (inclusief de pauze die om de drie à vier uur wordt ingelast voor een kopje thee of een kleine maaltijd). Een typisch Turks ritueel is het langskomen van de steward met een fles eau de cologne ter verfrissing. Ook een flesje of zakje water is (bij de prijs inbegrepen) via de steward te krijgen.