Thermale baden

Thema’s > Thermale baden

Thermale baden staan in Turkije bekend als de hammam. Hier kunt u tot rust komen na de drukke levendigheid van de stad en genieten van een traditie die teruggaat op de badcultuur van de Romeinen, vermengd met de reinheidsgeboden van de islam. Turken verzorgen in de hamam hun lichaam en maken een praatje.

Na de camekan, de kleedruimte, bereikt men een matig verwarmde ruimte, de sogukluk, alvorens – gekleed in een lendendoek, de pestemal, en lopende op badschoenen (nalin) – te komen in de oppervlakte met het warme water, de hararet. Dit is een koepelruimte met een van onder aan verwarmd marmeren podium (göbek tasi of warme maagsteen).
Na een transpiratieperiode begeven de baders zich naar de zijvertrekken (halvet) met de fonteinen en gieten water over hoofd en lichaam.

Bursa
De mooiste hamam van Turkije is de Eski Kaplica in Bursa. Hij dagtekent uit de 14de eeuw. Meeste van deze bronnen (47°C-78°C) zijn rond Çekirge. De bronnen bevatten veel mineralen zoals zwavel, natrium, magnesium enz. Ze zijn geschikt om van te drinken en om in te baden en zijn goed tegen reuma, vrouwen- en huidziekten. 

Yalova
Bronnen (55°C-60°C) bevinden zich 11 km ten zuidwesten van Yalova. Bevatten ook vele mineralen en zijn goed tegen reuma, enz.

Gönen
Bronnen (78°C-82°C) liggen ten noorden van Balikesir, bevatten veel mineralen en zijn goed tegen reuma, leverziekten, huidziekten, enz.

Çesme
Bronnen (42°C-55°C) liggen 7 km ten oosten van Çesme. Ze bevatten veel mineralen en zijn goed tegen o.a. huidziekten en ziekten aan de urinewegen.

Parnukkale en Karahayit
Bronnen (33°C-56°C, radioactief) liggen 20 km ten noorden van Denizli, bevatten veel mineralen en zijn goed tegen o.a. reuma, hart- en vaatziekten, nierziekten, enz.

Hüdayi
Bronnen (60°C-70°C, radioactief) liggen 10 km ten zuidwesten van Sandikli (Afyon) en zijn goed tegen verschillende ziekten.

Harlek
Bronnen (62°C) liggen 10 km van Izmir, bevatten veel mineraien en zijn goed tegen o.a. ischiasis, zenuwziekten, enz.

Iigin
Bronnen (42°C, radioactief) liggen ten noordwesten van Konya en zijn goed tegen o.a. ischiasis, vrouwenziekten, enz.

Istanbul
De bekendste hamam voor vrouwen is de Galataseray Hamami in de Beyoglu-wijk van Istanbul. De meest bekende in Istanbul zijn de Galataseray en ook de Cagaloglu.

Sakar
Bronnen (35°C) liggen 33 km ten noorden van Eskisehir en zijn ook goed tegen o.a. huidziekten, nierstenen, ischiasis en reuma.

Bolu
Aan de snelweg Ankara-Istanbul, 4 km ten zuiden van Bolu. Beddencapaciteit 250. De bronnen (44°C) bevatten o.a. calcium, magnesium enz. en zijn goed tegen reuma, vrouwenziekten, leverkwalen, enz.

Balçova
Balçova ligt op 10 km van Izmir. In dit station vindt u de grootste thermale badplaats van Turkije. Ook de Egeïsche Universiteit is zeker een bezoek waard. De temperatuur is 62°C. Behandeling: reuma, vrouwenziekten, maag- en leverklachten, heeft een verzachtende werking op eelterige lichaamsdelen

Psoriasis- Kangal
Deze vissen komen in een natuurlijk meer nabij Sivas voor en worden ook wel doktervissen genoemd omdat ze huidproblemen verhelpen door deze te eten.
In het Latijn heten ze Garra Rufa en kunnen bij watertemperaturen van 15 – 28°C een lengte van max. 16 cm bereiken.
Doordat ze weinig aanspraak maken op vegetatie, bodemstructuur en stromingssnelheid van het water, zijn zij zeer robuust en kunnen zich makkelijk aan de omgeving aanpassen.
In de dierenwereld zijn veel symbioses bekend, waarbij kleinere dieren grotere dieren bij de huidverzorging behulpzaam zijn.
Bij de vissen zijn er bijvoorbeeld zg. poetservissen die walvissen, haaien en andere grote vissen bevrijden van onreinheden en parasieten en gewonde, aangevallene delen behandelen.
Sinds eeuwen worden mensen in Kangal met deze uitzonderlijke therapie behandeld.
De Turkse universiteit Sivas berichtte in een wetenschappelijk rapport dat tijdens het knabbelen van het Kangal-visje een enzym vrijkomt, dat bv. bij Psoriasis ziektes het te snelle wederkerende vervellen corrigeert. Mensen met een normale huid wisselen eens per maand van velletje, de psoriasispatiënt is al na een week toe aan een volgende huid. Met abnormale schilfering als zichtbaar en dus vervelend symptoom. Genezing is zo goed als uitgesloten, een poos jeukvrij kunnen maakt de huidziekte allicht wat draaglijker.Een verder positief effect is dan ook dat het knabbelen van de Kangal-visjes een masserende werking heeft.