Vervoer

Thema’s > Vervoer

Lees ook onze pagina over openbaar vervoer, huurauto’s en reizen per vliegtuig.

Autoreizen naar Turkije zijn sinds enkele jaren weer toegenomen. De afstand over de weg vanaf Amsterdam naar Istanbul bedraagt ca. 2700 km.

Pas op!
Wegens de slechte verlichting van zowel de weggebruikers als de wegen is extra voorzichtigheid bij het rijden in Turkije noodzakelijk.
Het verkeer is minder overzichtelijk dan we in Nederland en Belgie gewend zijn. Het lijkt alsof niemand zich iets gelegen laat liggen aan de verkeersregels, er wordt constant getoeterd en medeweggebruikers creëren extra rijbanen door hun auto’s tussen de officiële rijbanen in te persen.

Ongeval
Weet dat er als u betrokken bent een ongeval er meestal een rechtszaak volgt. Indien u schade wilt verhalen op de verzekering is altijd een politieverklaring nodig.

Maximumsnelheden
Personenauto
Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid: 50 km/u
Buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid: 90 km/u
Op de autosnelweg is de maximumsnelheid: 120 km/u

Personenwagen met aanhangwagen
Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid: 40 km/u
Buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid: 80 km/u
Op de autosnelweg is de maximumsnelheid: 110 km/u

Papieren
Bij het inrijden van het land worden autos, aanhangwagens enz.. ingeschreven in de reispas en/of op een speciaal visum dat u ook bij de uitreis moet tonen. Het elektronische visum voor Turkije is nog even uitgesteld. Na veel protest van de internationale reiswereld is besloten dat de maatregel pas in november 2014 ingaat. Voor die tijd kunnen toeristen, zoals ze nu gewend waren, bij aankomst een visum halen, daarna kan het visum online worden aangevraagd via e-visums.nl

 Alcohol
Als bestuurder van een personenwagens zonder aanhangwagen mag u 0,5 promille alcohol in uw bloed hebben, alle andere bestuurders 0,0 promille.

Achtergrond informatie
Veruit het meeste transport in Turkije vindt plaats over de weg. 90 procent van het nationale vrachtvoer gaat over de weg. In 2000 ging het passagiersvervoer tussen de steden voor circa 92 procent over de weg. Het aandeel van de spoorwegen, waterwegen en luchtvaart hierin bedroeg respectievelijk 5, 2 en 1 procent. Het Turkse nationale en provinciale wegennet heeft een lengte van 62.000 kilometer, waarvan slechts 1900 km aan snelwegen. Sinds begin jaren negentig is er weinig uitbreiding geweest. Wel werd een aantal kilometers weg verhard en verbreed. De huidige regering richt zich vooral op het vervangen van verkeerswegen door vierbaanswegen. Geplande projecten zijn onder andere een weg over de Golf van Izmit om de reistijd tussen Istanbul en het Egeïsch gebied te verkorten en een brug over de Dardanellen.

Overig
Overnachten in een voertuig langs de weg is verboden.
Het is verplicht om twee gevarendriehoeken mee te nemen tijdens uw reis in Turkije.

Ezels
De stijgende brandstofprijzen veroorzaken een revival van het gebruik van ezels in Turkije. Er is sprake van een heuse opleving van de ezeltjesmarkt. De prijzen zijn omhoog geschoten van ongeveer 50 lira (bijna 30 euro) vorig jaar tot tussen de 100 en zelfs 350 lira in juni 2008.
De tractor, die de ezel de afgelopen decennia bijna helemaal uit beeld deed verdwijnen, wordt op het platteland met de huidige dieselprijzen alleen nog maar van stal gehaald als het echt niet anders kan. En ook een ritje tussen het dorp en het veld is op een ezel veel goedkoper.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *