Adana

Plaatsen > Adana

Adana is met 1.2 miljoen inwoners (1997), de op drie na grootste stad van Turkije. De stad ligt in het zuiden van het land, ten oosten van Tarsus, ongeveer 30 kilometer van de Middellandse Zee. Adana ligt in het midden van de vlakte Cukurova oftewel de Cilician vlakte. Adana is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Adana. De grond bij Adana is zeer vruchtbaar vanwege de rivier de Seyhan die hier stroomt.

De stad werd waarschijnlijk ongeveer 3000 jaar geleden door Hittieten of de Grieken gesticht. Veel schade werd aangericht tijdens de oorlogen die vele eeuwen tussen Griekenland en Perzië gevoerd zijn. De naam Adana zou afkomstig zijn van Adanus, de zoon van Kronos uit de Griekse mythologie, die de stad gesticht zou hebben. In de eerste eeuw v.Chr. ging de stad deel uitmaken van het Romeinse Rijk. In deze tijd werd de stad een belangrijk handelscentrum. Uiteindelijk ging de stad in de 16e eeuw na Chr. deel uitmaken van het Ottomaanse Rijk.

Tussen 1918 en 1920 werd de stad door de Fransen bezet.

De stad heeft een oud en een modern gedeelte. Een belangrijke bron van inkomsten is de textielindustrie. Er ligt een treinstation in de stad, en een vliegveld dichtbij de stad.

Bezienswaardigheden in en rondom Adana:

  • Hassan Aga moskee
  • Uli Cami (grote moskee)
  • Yak moskee (Eski moskee)
  • Archeologisch museum
  • Kruisvaarderskerk
  • Tas, Ko”pru” (Romeinse brug over de Seyhan)

De Incirlik luchtbasis van de NAVO ligt 12 kilometer ten oosten van Adana.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *