Gaziantep

Plaatsen > Gaziantep

Gaziantep, 853.513 inwoners (2000), is een stad in Turkije, en hoofdstad van de gelijknamige provincie Gaziantep. De stad ligt in het zuidoosten van het land, ten oosten van Adana en ten noordoosten van Iskenderun, niet ver van de Eufraat en de grens met Syrië. De afstand tot de Middellandse Zee is ongeveer 120 kilometer.

Gaziantep is een van de oudste steden van Hittitische oorsprong. De stad maakte onder meer deel uit van het Hittietenrijk, het Helleense Rijk, het Perzische Rijk, het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk.

De naam Gaziantep is opgebouwd uit twee delen, Gazi, dat strijder betekent, en Antep, dat is afgeleid van het Arabische voor “goede bron”. Gazi is er pas in 1920 aan toegevoegd, het jaar van de onafhankelijkheidsoorlog van Turkije, vandaar dat veel mensen de stad nog kortweg Antep noemen. Andere namen voor de stad zijn Ayintap of Aintap, Kala-i Pusus en Hantap.

Gaziantep is een universiteitsstad.

Gaziantep is het industriële, logistieke en commerciële centrum van Zuidoost-Turkije en maakt een snelle economische groei door. De bijdrage aan het BNP bedraagt ongeveer 5 procent en ongeveer 7 procent van de Turkse export wordt hier gegenereerd. Het succes van de stad is deels te danken aan de strategische ligging ten opzichte van buurlanden als Irak, Syrië en Iran.

Kansrijke sectoren voor de regio zijn landbouw, voedselverwerkende industrie, machinerie en metaalproducten, textiel, chemie, plastics en constructie. Hieraan gerelateerd ontwikkelen zich sectoren als logistiek en automatisering. Daarnaast vindt bij Gaziantep het reusachtige Southeastern Anatolia Project plaats. Hiertoe zullen in totaal 22 stuwdammen en 19 waterkrachtcentrales worden gebouwd, waarmee 27 miljard KWh energie opgewekt kan worden en 1,7 miljoen hectare landbouwgrond geïrrigeerd kan worden.

Er is een treinverbinding tussen Istanboel, Izmir, Konya, Adana en Gaziantep. Ook zijn er goede busverbindingen met vele bestemmingen, en ligt het Oguzeli vliegveld dicht bij de stad.

Bezienswaardigheden

  • Citadel Sculpturen uit de Hittitische tijd
  • Archeologisch museum
  • Stadsmuren
  • Hasan Süzer Etnografisch museum
  • Fort Ravanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *