Izmir

Plaatsen > Izmir

Izmir (vroeger Smyrna geheten) is een stad in het westen van Turkije. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Izmir. In 2003 had Izmir ongeveer 2.480.000 inwoners. Hiermee is het de op twee na grootste stad van Turkije. Izmir, in het Turks beter bekend als “mooi Izmir”, ligt in een lange, smalle golf vol schepen en jachten. Izmir is de derde stad van Turkije en heeft de tweede grootste haven van het land. Het klimaat is mild en tijdens de hete zomers is de constante frisse zeebries meer dan welkom.

De naam Izmir is afgeleid van de oudere naam van de stad: Smyrna, dat op zijn beurt afkomstig zou zijn van de naam van een koningin: Samornia, die in de buurt van de stad regeerde. In de oudheid was dit een zeer belangrijke stad, aanvankelijk van de Ioniërs, en later zowel binnen het Hellenistische Rijk dat Alexander de Grote stichtte, als binnen het Romeinse Rijk. Door de eeuwen heen is het een belangrijke handelsstad geweest.

In de 7e eeuw n.Chr. werd de stad overvallen door Arabieren. Eeuwen later veroverden de Seldsjoeken de stad op de Byzantijnen, maar in 1079 heroverden deze de stad. In 1415 ging de stad na een turbulente periode deel uitmaken van het Ottomaanse Rijk.

Tot recentelijk werd de stad overwegend door Grieken bewoond, en bij het Verdrag van Sèvre werd het dan ook aan Griekenland toegekend, maar na de strijd tussen Griekenland en Turkije die volgde op de Eerste Wereldoorlog, waarbij Griekenland met troepen in Turkije oprukte, maar de Turkse legers onder Atatürk de stad in 1922 veroverden, werd een deel van de bevolking uitgemoord en de stad geplunderd. Ongeveer 70 procent van de stad brandde af nadat de Griekse en Armeense wijken in brand werden gezet, wat een vluchtelingenstroom van honderdduizenden mensen op gang zette. Deze vluchtelingen zijn niet in tentjes over de grens gaan wonen, maar zijn opgenomen door voornamelijk Griekenland. Er vond in die tijd een soort uitwisseling van volken plaats tussen Turkije en Griekenland, waarbij vele Turken gedwongen uit Griekenland naar Turkije migreerden, en vele Grieken uit Turkije naar Griekenland. In 1922 werd de officiële naam van de stad ook Izmir in plaats van Smyrna.

Achter de met palmbomen afgezette kustboulevards gaat de stad in terrassen langzaam over in het omgevende gebergte. 

Deze stad is het hele jaar door een drukke wereldstad, in het bijzonder tijdens het Internationale Kunstenfestival (juni/juli) en de Internationale Beurs (augustus/september).

Verder bevindt zich een internationaal vliegveld bij de stad. Er zijn treinverbindingen met steden in de rest van het land, zoals Istanboel en Denizli.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *