Denizli

Plaatsen > Deniszli

Denizli is de hoofdstad en tevens hoofdstadsdistrict van de gelijknamige provincie Denizli in Turkije. De stad ligt in het zuidwestelijke deel van Klein-Azië, temidden van hoge bergen. In 2000 had de stad 275.480 inwoners. Deze moderne stad is centraal gelegen aan de weg van Izmir naar Antalya en Konya, vlakbij de merkwaardige kalksteenterassen van Pamukkale. Dat dit agrarische centrum met wat lichte industrie zo’n moderne aanblik biedt, is niet zonder reden.

Denizli werd al in de 12de eeuw door de Seldsjoeken gesticht. Zij verplaatsten de woonkern van het 5 km naar het noorden gelegen Laodikeia naar deze plek.  Het wordt dan ook wel Denizli-Ladik genoemd: Ladik is afkomstig van Laodikaia (Laodicea). De stad lag op de handelsroute tussen het oosten en het westen.

De Osmanen verhieven deze tot de hoofdstad van een grote landbouwstreek met uitgestrekte katoen- en papaverplantages.

Door diverse aardbevingen heeft de bebouwing hier nooit zo lang stand kunnen houden.
In 1710 en 1899 werd deze plaats bijna helemaal verwoest en nog in 1979 zorgden zware trillingen voor veel doden en grote materiele schade.

In het breed opgezette stadscentrum is behalve een klein archeologisch museum weinig in de stad te zien.

De stad is ook bekend door zijn tapijten dit komt door de uitgestrekte katoenplantages en de zijde rupsen die zich in de moerbeibomen te vinden zijn.

Niet ver noordelijk van Denizli ligt een andere archeologische site. Hiërapolis, het tegenwoordige Pamukkale.