Marmaris

Plaatsen > Marmaris

Marmaris heeft de de grootste jachthaven van Turkije. De omgeving met haar mooie stranden en met naaldbomen begroeide bergen nodigen uit voor een heerlijke vakantie. De kristalheldere baai met lange zand- en kiezelstranden wordt omgeven door bergketens die met pijnbomen en ontelbare Oleanders bedekt zijn. 

In de oudheid heette Marmaris Phykos, en was het een belangrijke handelsstad op de route van Anatolië via Rhodos naar Egypte.

Hoewel de plaats bovenop het antieke Phykos ligt, is er niets meer te vinden aan klassieke bezienswaardigheden. 
Marmaris heeft nog wel enkele bezienswaardigheden uit de Osmaanse periode, zoals de oude karavanserail uit 1545 (de Menzilhane, nu ingericht als winkelcentrum) en de ruines van het 16de eeuwse kasteel van Süleyman I (de Kale, nu een museum) en de 18e-eeuwse lbrahim Pasa Moskee.

Vroeger, dat wil zeggen voordat in de jaren ’80 het massatoerisme op gang kwam, was Marmaris de verzamelplaats van de Turkse jetset. Als u een bekende Turkse filmster of zanger wilde zien, was u hier, in het ‘Turkse Cannes’, aan het juiste adres. Nog verder terug in het verleden, voordat een aardbeving het plaatsje in 1958 voor een groot deel in puin legde, was Marmaris een slaperig vissersdorpje in de beschutting van een schiereiland in de Middellandse Zee.

Tegenwoordig vindt u aan de havenpromenade diverse cafés, tavernes en restaurants met een goede keuken. Achter de jachthaven ligt het oude centrum van Marmaris. De kade is autovrij gemaakt. Vanuit de uitgaansmogelijkheden ontbreekt het u niet aan een fantastisch zeezicht. Naast het mooie strand en het idyllische haventje, vindt u er vele gezellige barretjes en een bruisend uitgaansleven.

De hele baai van Marmaris is volgebouwd met hotels, appartementen en pensions. Naast het oude centrum ligt de zeer drukke toeristenwijk. Hier bevindt zich ook het strand, evenwijdig aan een drukke hoofdweg. Langs deze weg is het een aaneenschakeling van hotels, bars en winkels. Naast een groot aantal kroegen telt dit deel van Marmaris diverse discotheken zoals High End, Daisy’s, Greenhouse en Rembrandtsplein. 

Vooral watersportliefhebbers zullen in Marmaris aan hun 
trekken komen. Het strand bij Marmaris is gemiddeld tien meter breed. Het wordt hier en daar onderbroken door steigertjes, betonplateaus en rivierbeddingen. De stranden rond Marmaris lopen langzaam in zee af, waardoor ze uiterst geschikt zijn voor kleine kinderen. In de maanden april t/m oktober zijn er mogelijkheden tot het huren van ligbedden met parasol. Verder zijn er douches met kleedcabine en verschillenden bars en cafetaria’s.

Ondanks de opkomst van het toerisme wordt de haven nog steeds gebruikt door vissers. Ook de imkers, die in de omgeving hun bijenkorven hebben, komen hier nog altijd naartoe om hun producten aan de man te brengen. De specialiteit van de streek is çam bali, honing die is gekruid met pijnboomhars.

In de zomermaanden is er een dagelijkse veerdienst van Marmaris naar het Griekse eiland Rhodos, wat hiervandaan maar drie uur varen is. U kunt leuke boottochten maken naar Dalyan en de ruïnes van Kaunos of naar Datça en Knidos. Ook zijn er volop mogelijkheden voor het maken van een ‘blue voyage’ met zo’n mooi houten zeiljacht (gulet) of het volgen van een duikcursus. Liefhebbers van wandelen kunnen terecht op het schiereiland Hisarönü ten zuidwesten van Marmaris. Vanuit Maramaris rijden minibusjes naar Bozburun, een goed uitgangspunt voor wandelingen.

Marmaris is het beginpunt van de Marmaris International Race Week Series, een door de Turkse Marmaris International Yachting Club georganiseerde zeilweek die elk jaar rond oktober/november gehouden wordt. Gemiddeld doen zo’n 100 schepen mee aan de race die onderverdeeld in drie categoriën: de gesponsorde wedstrijdjachten (Race-Cruisers), de charter klasse (Cruisers) en de traditionele zeilschepen (Classic Yachts).

Je kunt redelijk goed duiken rond Marmaris. Veel vissen zul je hier echter niet zien. Bij ‘Aquarium Bay’ zijn fraai begroeide wanden en mooie grotten te zien. Bijzonder is de ‘schoorsteen grot’. Via smalle doorgangen duik je naar de onderste ‘kamer’ die op ongeveer 18 meter diepte ligt. Via een smalle schoorsteen kom je op ongeveer 5 meter diepte weer naar buiten. Verder zijn er verschillende onderwatergrotten, 400 jaar oude ankers en grote amphoravelden.
Bij de Octopus Bay maak je kans kleine murenen en -de naam zegt het al- octopussen te zien. Houd er rekening mee dat het in het hoogseizoen erg druk is met duikers waardoor het soms moeilijk is appratuur te huren. Vlakbij het eilandje Bedir Ada ligt op een diepte van 24 meter een 800 jaar oud Ottomaans wrak.

Ook vertrekken er diverse cruises vanuit Marmaris, welke worden uitgevoerd op de typisch Turkse houten boten, de zogenaamde ‘gülets’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *