Milas

Plaatsen > Milas

Milas, 35.000 inwoners,  is de huidige benaming van het antieke Mylase. Deze stad ligt in het binnenland ten noorden van Bodrum

Milas is bekend om zijn typische huizen en als naam in de tapijtknoopkunst. Ten noordoosten van Milas, een 15-tal km de bergen in, ligt het antieke heiligdom van Labraunde, dat toegewijd was aan Zeus. Het geurt er heerlijk in de bossen en de stilte is hoorbaar.

In het westen van Milas bevindt zich het Mausoleum van Koning Mausolus uit de 1e eeuw, vandaag de dag een nationaal monument. Het is een verkleinde kopie van het bekende Halikarnassos Mausoleum in Bodrum, waarna hij vertrok vanuit Mylasa.
De belangrijkste monumenten in Milas van het antieke Mylasa zijn het Bad van Faustina, de kleine Apollo Delphinion tempel en het amfitheater.

Milas is mede bekend vanwege de wekelijkse authentieke markt. Het geheel ademt een gezellige sfeer uit, mede door de huisjes in Griekse stijl. Ook is het in Milas goed inkopen doen voor souvenirs voor thuis. Een prachtig exemplaar in Milas van Ottomaanse architectuur is de Firuz Bey Moskee (Firuz Bey Camii) uit 1394.

Circa 2 km ten zuiden van Milas liggen de overblijfselen van het Peçin kasteel (Peçin Kale). Het kasteel werd gebouwd door de Turken van Mentese, een nomadenstam die de macht hadden over zuidwest Anatolië, voordat de Ottomanen de macht kregen. Hun belangrijkste bolwerk was dit kasteel. Er is helaas niet veel meer te vinden van dit kasteel, maar in de omgeving zijn veel ruïnes te vinden van vroegere onderkomens van Turkse gouverneurs van het antieke Mylasa en een kleine School van de Koran uit 1375.

Labranda