Phaeselis

Plaatsen > Phaeselis

Het 13 km ten zuiden van Kemer gelegen Phaselis was één van de belangrijkste Lycische steden. De ligging van de ruïnes is bijzonder fraai. 

De stad Phaeselis, gesticht door de bewoners van Rhodos in de 6e eeuw voor Christus, had een zeer beschermde ligging en was in de Romeinse tijd een zeer belangrijke havenplaats.

De stad werd strategisch gebouwd op een landtong, met drie natuurlijke baaien.Phaselis wordt ook wel driehavenstad genoemd omdat vroeger elke baai een haven was. Vooral tijdens het Romeinse Rijk was de stad zeer welvarend. Phaeselis lag op de route die van Rome, via Griekenland, liep naar Syrië en verder door naar het oosten.

Phaeselis

De stad werd door o.a. de Phoeniciërs, Perzen, Egyptenaren en Romeinen overheerst, maar kwam uiteindelijk in 1158 in handen van de Ottomanen. De meeste resten die nog te zien zijn, dateren uit de Romeinse periode.

De havens, de hoofdstraat, de angora, de baden, de tempels, het theater (daterend uit de 2e eeuw) het aquaduct en het necropolis zijn stuk voor stuk zeer interessante bezienswaardigheden.

Vanaf de zuidelijke haven van Phaeselis heb je een prachtig zicht op de berg Olympos (Mount Tahtali).