Xanthos

Plaatsen > Xanthos

Xanthos was ooit de hoofdstad van het Lycische Rijk. Het was dan ook de grootste stad. Xanthos dankt haar naam aan de rivier de Xanthos (de huidige Esen Çayi) waaraan het gelegen is’, wat ‘geel’ betekent.

Al sinds 1950 zijn Franse archeologen bezig met de opgravingwerkzaamheden van deze oude stad. De oudste voorwerpen tot nu toe die er zijn gevonden dateren omstreeks uit de 8e eeuw voor Christus.

Tijdens de Perzische oorlog, in 545 voor Christus, werd Xanthos verslagen en de mannen van de stad staken hun hele bezit, waaronder hun vrouwen, kinderen en slaven, in brand, om vervolgens zelf de dood te vinden tijdens de strijd tegen de Perzen. Echter, tijdens dit drama waren 80 families uit de stad en bij terugkomst in Xanthos waren zij de enige overlevenden.

Xanthos werd voor het eerst onderzocht door de Engelsman Sir Charles Fellows in 1838. Helaas heeft hij veel voorwerpen die hij toen had ontdekt mee naar Engeland genomen en deze voorwerpen zijn nu te bezichtigen in het Britisch Museum in Londen.

Xanthos ligt strategisch hoog bovenop een heuvel, met prachtig zicht over de Xanthos vallei aan de voet van het westelijke Taurus gebergte. Door de vallei stroomt de rivier Esen Çayi, welke tijdens de Lycische periode de naam Xanthos had. 

Diverse mooie voorwerpen zijn al tijdens de opgravingen aan het licht gekomen, zoals de Xantische obelisk (425-400 voor Christus), een mooie tombe, de ‘Harpy Tombe’, een Romeins amfitheater, het oude Byzantijnse fort, een Romeinse boog, de acropolis en een Byzantijnse kerk met mooie mozaïeken vloeren. Het geheel is een uitgestrekt terrein waar nog veel te ontdekken valt!

Xanthos staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO