Fethiye

Plaatsen > Fethiye

Fetthiye ligt aan de Turkse Riviera op 45 min. rijden van Dalaman. Op ca. 120 km ten zuidoosten van Marmaris. De voormalige Lycische stad is bekend om zijn mooie strand, de antieke rotsgraven, het archeologisch museum en de weelderige vegetatie. Fethiye wordt omringd door mooie groene bergen met uitgestrekte bossen.

Fethiye ligt middenin een bijna sprookjesachtig landschap, tussen de groen begroeide bergen. De bazaarstraatjes met theehuizen, de weekmarkten en de jachthaven met een mooie wandelpromenade bepalen de nog authentieke Turkse sfeer. De mooiste en bekendste plek bij Fethiye is natuurlijk de baai van Oludeniz (ca. 15 km) en eenvoudig per dolmus te bereiken. Aan de noordkant van Fethiye ligt een 1,2 km lang strand en een winkelpromenade met vele leuke terrasjes, winkeltjes, restaurants en enkele uitgaansmogelijkheden.

Fethiye-Calis
Dit is het mooie en rustige strandgedeelte (1,2 km lang) van Fethiye. U vindt hier een gezellige wandelpromenade (autovrij) langs het strand met winkeltjes, restaurantjes en enkele uitgaansmogelijkheden. Veel van de hotels liggen in dit gedeelte van Fethiye.

Fethiye-Oludeniz
Misschien kent u deze bestemming al…de idylische landtong met haar spierwitte zandstranden komt op vele foto’s van Turkije voor. Toch is het het hier nog heerlijk rustig en kunt u volop van weelderige natuurschoon genieten, wat vrijwel onaangetast is. het kleine dorpje biedt wat restaurants, terrasjes en winkels, maar voor het echte uitgaansleven kunt u beter met de dolmus naar het 14 km verderop gelegen Fethiye gaan. in Oludeniz vindt u heerlijk comfortabele accommodaties voor een echte droomvakantie!

In het gezellige centrum vindt u diverse winkels, restaurants en uitgaansmogelijkheden. In het gezellige centrum heerst een nog authentieke Turkse sfeer, welke wordt bepaald door de bazaarstraatjes met theehuizen en de jachthaven met wandelpromenade. De huisjes van Fethiye, overwegend gelegen tegen de Mendos berg, kijken uit over de haven. Overdag is het er een drukte van komen en gaan van verschillende jachten en excursieboten.

Tegenwoordig is het stadje met circa 48.300 inwoners een bruisend toeristisch centrum met vele kleine bazaarstraatjes, restaurants en winkeltjes. Fethiye ligt aan een grote, kristalheldere baai deels omgeven door een haven met veel terrassen. 

Fethiye is het vroegere Telmessos (ca. 400 voor Christus) en is gebouw tegen de Mendos berg. Na de aardbeving in 1957 is Fethiye weer opgebouwd, dus veel oude gebouwen vindt u niet meer. Wel zijn de oude Lycische koningsgraven (daterend uit 450 voor Christus) nog te bezichtigen, welke in de wand van de Mendos berg zijn gebouwd. De mooiste is de graftombe van Amynthas (uit 350 voor Christus), gebouwd in Dorische stijl. Vanaf de tombes heeft u een prachtig uitzicht over de stad Fethiye, de baai en in de verte Çalis. Als het donker wordt, worden de tombes verlicht en biedt het geheel een prachtig plaatje.
De ruïnes van het oude fort van Fethiye, destijds gebouwd door de ridders van Rhodos, zijn herinneringen aan de eens gouden tijden van de stad. Ook is het oude amfitheater nog te zien. Het theater ligt vlak achter de haven en de toeschouwers hadden vroeger tijdens een voorstelling prachtig zicht op zee.

In de baai van Fethiye liggen diverse kleine eilandjes met onbedorven strandjes en inhammen.

Transfertijd van Dalaman naar Fethiye is ca. 1.30 uur.